zaterdag 14 oktober 2017

Portugal/Spanje, september/oktober 2017


Op vrijdag 15 september vertrekken we en rijden via de route du soleil door Frankrijk. Dit jaar hebben we voor het eerst onze allerbeste hond Tosh niet mee. Omdat hij zeer nerveus wordt en blijft van autorijden, hebben we besloten hem thuis te laten bij Lisa, Wieger en de kindjes. Beter voor hem en misschien ook wel voor ons. In de Ardeche bezoeken we bij Vallon-Pont d’Arc het museum L’atelier d’Aurignacien. In het museum kan je zien hoe onze voorouders 35.000 jaar geleden in de Ardeche leefden. Helaas worden er geen prehistorische gebruiksvoorwerpen getoond en de te bezoeken beroemde grot met rotstekeningen gemaakt met houtskool en oker blijkt een replica te zijn. Al met al een tegenvaller. Wel interessant is om te zien dat de oermens hier destijds samenleefde met de holenbeer en –leeuw, de wolharige neushoorn, de wolharige mammoet en het reuzenhert. 35.000 Jaar geleden heersten er in de Ardeche koele zomers (max.15 graden) en strenge winters (-15/-20)
Eenmaal in Spanje aangekomen, rijden we van oost naar west via Lleida, Zaragoza en Valladolid. We overnachten vlak voor de Portugese grens bij het stuwmeer van Ricobayo waar goed drinkwater te krijgen is. In de buurt van Braganca komen we Portugal binnen.
Van Braganca rijden we door de bergen van het Natuurpark Montesinho naar Chaves. In de buurt van Chaves overnachten we bij een voormalige watermolen bij de rio Tamega. Onderweg is aan de vele zwartgeblakerde bomen duidelijk te zien dat Portugal met veel bosbranden te maken heeft gehad deze zomer. De route gaat verder via Villa Real, Viseu, Coimbra en Santarem. Zo rustig als het was in het noorden zo druk is het in het gebied rondom Porto en Lissabon. Wij houden beslist niet van drukte en vluchten snel richting Porto Covo aan de kust onder Lissabon.In het stuk kustgebied tussen Lissabon en Sagres kunnen nog veel zandpaden gereden worden om bij de zee te komen.
We zetten de truck op een prachtige plek naast rotsen met uitzicht op een klein eilandje met de ruïne van een Romeins fort, genaamd Ilha do Pessegueiro. Praia da ilha do Pessegueiro is een mooie baai met bijna lege stranden. 


1 Nacht hier staan lukt nog, maar de volgende middag worden we door de guarda nacional republicana met een officiële papieren waarschuwing weggestuurd. Het blijkt verboden te zijn om in het hele natuurgebied langs de kust te overnachten. Bij herhaling moeten we een boete van 200 euro betalen. De volgende dag rijden we naar de zee bij Almograve en hier mag zelfs niet overnacht worden op de parkeerplaats.
We rijden door naar praia do Amado bij Carrapateira waar een grote parkeerplaats is waar veel surfers overnachten. Hier mag je doen en laten wat je wilt: vuurtje stoken of bbqen, het maakt niet uit. Na een aantal nachten bij Amado rijden we door naar praia da Boca do Rio, vlakbij Salema. Een kleine baai met zandstrand, waar vroeger een van de grootste Romeinse nederzettingen moet zijn geweest. Opnieuw worden we aan het einde van de middag weggestuurd door de guarda. 


Wij kijken nog even bij Manta Rota en Monte Gordo vlakbij de Spaanse grens, maar het verveeld “oud vel” en de zeeën van witte Hymerdaken doen ons snel naar Spanje vluchten. In San Juan del Puerto, vlakbij Huelva, laten we bij de MAN garage een rubberring bij het achterwiel vervangen. Af en toe komt er een druppel olie uit en we laten er liever hier naar kijken dan in Marokko. Omdat de ring pas de volgende dag uit Madrid aankomt en onze truck s’nachts in de garage moet blijven staan, overnachten we in een brandschoon hostal in het dorp. Wij zijn de enige toeristen en het is erg leuk om het “ons kent ons” Spaanse dorpsleven mee te maken. Een biertje is er goedkoper dan een kop koffie en voor weinig geld gaan we heerlijk uit eten.
De laatste dagen Spanje brengen we door in Tarifa waar het af en toe regent en erg hard waait. Op donderdag 12 oktober varen we over naar Marokko.

1 opmerking:

Rose van der Wal zei

Lieve reizigers, bedankt weer voor de update. Fijne en veilige reis!