donderdag 24 januari 2019

Marokko, januari 2019


Van Boujdour rijden we naar Laayoune. Laayoune is in de loop van de jaren uitgegroeid tot grootste stad in de West-Sahara. Er is nu zelfs een Mc Donalds. De hele dag is het zwaar bewolkt en dan ziet alles er een stuk onvriendelijker uit. De volgende dag parkeren we de truck bij oued Aasli, waar we een Acheulean vuistbijl vinden maar ook een modern (niet?) ontploft oorlogsprojectiel.


Een nomade vindt het prachtig dat we hier staan en als dank voor het flesje fanta met 14 E-nummers dat wij hem geven, krijgen we van hem mandarijntjes. We tanken diesel bij in Es Smara en zien dat de camping vlak buiten Es Smara ook weer geopend is. Ca 22 km noordelijk van Es Smara slaan we af naar het oosten richting Hawza en Jdiriya. Goede asfaltweg, kaal heuvelachtig landschap met links van ons een bergrug. Af en toe walls en 1 militaire post waar we niet gecontroleerd worden. Geen voorzieningen onderweg. Kamelen en schapenkuddes. 


Het laatste stukje naar Jdiriya gaat door de bergen en bij Jdiriya stopt het asfalt. Op de mapout app en op de reise knowhow wegenkaart staat vermeld dat het asfalt doorloopt tot aan Al Mahbass en Zag, maar dat is dus niet correct. Vanaf Jdiriya nemen we een piste die noord/noordoost gaat. Prachtig landschap dat lijkt op sommige gebieden in Mauritanie. 


In de gehuchten die we passeren, draaien de bewoners en herders hun rug naar ons toe. Ze willen niks van ons weten en de reden daarvan weten we niet. De bandenspanning moet weer wat omlaag omdat we een paar zanderige rivierbeddingen moeten oversteken. De militairen in de 2 militaire posten die we onderweg tegenkomen, schenken ook geen aandacht aan ons. De piste die we volgen komt uit op een oude Parijs Dakar rallye piste die naar Labouirat/El Bouirat gaat. Het gebied Saguia el Hamra gaat over in het gebied Guelmim Oued Noun. 


In Labouirat begint de nieuwe asfaltweg van 80 km. die uitkomt op de weg Assa/Zag. Labouirat stelt weinig voor; je vindt er wat huizen, een winkel en opnieuw een militaire post. Bij deze militaire post doen ze wat argwanend tegen ons en willen ze een fiche hebben. Landschappelijk is de route van Labouirat naar de weg Assa/Zag minder aantrekkelijk. Kaal landschap met af en toe een acaciaboom.
We overnachten 2 nachten op een mooie plek tussen de bergen tussen Assa en Fask. Veel sporen van prehistorische bewoning. 


Na boodschappen bij de Marjane in Guelmim te hebben gedaan, rijden we naar camping La Vallee in Abaynou. Deze staat propvol en daarom rijden we door naar Plage Blanche. Het gebied van Guelmim naar Plage Blanche wordt steeds meer gebruikt voor de verbouw van cactussen. Langs de lagune is nu een uitkijktoren geplaatst om vogels te spotten. Aan het einde van de middag worden we weggestuurd door een militair omdat het verboden blijkt hier nog te overnachten. We overnachten ergens in het cactusgebied. De volgende dag rijden we naar de oase van Tighmert en overnachten een aantal nachten bij Hassan en Samira op de camping. Hier ontmoeten we Raimund en Andrea uit Oostenrijk met hun Steyr en Sacha en Verena met hun MAN LE14.280. Heel gezellig om weer eens bij te kletsen met andere reizigers. 


Het is prachtig weer en we rusten heerlijk uit. Mike en ik worden uitgenodigd om couscous te eten bij Samira en dit is net als de vorige keer een onvergetelijke belevenis, waarbij Samira vlees dat van de schaal couscous op de grond valt, weer teruglegt op de schaal, de kinderen hun bordjes couscous uit hun handen laten vallen op de zondagse bank en het nette vloerkleed en het met hun blote voeten nog even aanstampen en kleine Mohammed afgekloven botjes terug stopt in de schaal couscous. Bij de couscous wordt melk gedronken waar met de keukenmachine iets zoals een kaasje van la vache qui rit doorheen is gemixt. Mike kan het eten niet naar binnen krijgen en op het moment dat de hele familie naar buiten loopt omdat een campinggast geen stroom heeft, geeft hij snel zijn vlees aan Tosh en gooit de couscous terug in de grote opdienschaal.
Ondanks dat ik een grote slok sterke drank neem na de maaltijd, krijg ik de volgende dag een fikse keelontsteking die een paar dagen duurt. Zodra ik mij weer wat beter voel rijden we naar camping Takat in Takad onder Agadir. Ik doe inkopen op de soukh van Sidi Bibi waar je geweldig goed smakende en uitziende groenten en fruit maar ook gerookte geitenkoppen en magen en ingewanden kan kopen. Het is prachtig windstil en zonnig weer. ’s Nachts nachtvorst en overdag een graadje of 20.
Hier lieve Nederlanders ontmoet; Liesbeth en Wiebe uit Zaltbommel. 

In een opwelling van fanatieke bewegingsdrang maak ik 1 dag een fietstocht van 14 km. naar het strand van Sidi Toual en het dorpje Takat. 


Op 23 januari vertrekken we met regenachtig weer naar Noord Marokko en overnachten nog 2 nachtjes in Moulay Bousselham op camping Flamants Loisirs.
Op zondag 27 januari maken we de oversteek met de boot van Ceuta naar Algeciras in Spanje.

1 opmerking:

Unknown zei

Wij vinden het ook leuk jullie ontmoet te hebben en hopen jullie nog eens tegen te komen in Marokko insalah. Goede reis Wiebe en Liesbeth